In closer wordt het publiek uitgenodigd een ruimte te verkennen die even intiem is als dat ze bedreigend kan overkomen. De dansers zijn nabij, maar behoren toe aan een andere werkelijkheid. De posities die toeschouwers kiezen in de loop van de voorstelling, hebben een onmiddellijk effect op hun kijkvermogen of perceptie. Via hoofdtelefoons word je binnengevoerd in een synthetische klankomgeving waarin audio-organismen tot leven komen, muteren en uitdoven. De performers houden zich op in een schemerzone tussen waken en slapen, tussen leven en dood, tussen aan en uit.

closer zuigt ons op in een wereld waar subtiele spanningen of een minieme beweging het grootst mogelijke verschil zouden kunnen teweegbrengen. Deze productie is ontstaan door aansluiting te zoeken bij de microcosmos van ons diepste zelf: het genetische lichaam. Hoe dieper men doordringt in de biologie van het lichaam, des te vreemder en kunstmatiger het blijkt te zijn, als een constructie uit taal, gebouwd door anderen. In de ruimte van closer ontwikkelen de lichamen van de dansers zich als experimentele levensvormen in een lab. Dit is een wereld die blijft hangen tussen het organische en het mechanische, tussen het menselijke en het niet-menselijke, tussen het waarneembare en het niet-waarneembare. De indruk die wordt achtergelaten is voornamelijk één van een wereld te zijn binnengetreden waar een lichamelijkheid aanwezig is die de onze is, maar die toch nog nooit zo is ervaren.

choreografie: Heine Røsdal Avdal, Yukiko Shinozaki / video: Heine Røsdal Avdal / geluidsontwerp : Christoph De Boeck / scenografie : Shizuka Hariu / technische assistentie: Jeroen Wuyts / lichtontwerp : Arne Lievens / met: Heine Røsdal Avdal , Yukiko Shinozaki , Christoph De Boeck
productie : deepblue / steun : Vlaamse Gemeenschap , V.G.C. / in samenwerking met : WP Zimmer (Antwerp) , Vooruit (Gent) , Stuk (Leuven) , Dans in Limburg , Dans in Kortrijk , Bergen Internasjonale Teater, Norway thanks : Kaaitheater , P.A.R.T.S.

wereldpremière: 28 februari 2004 in Frascati - Amsterdam, Nederland.